Jan van Dijk

Janv2Ik ben emeritus hoogleraar Communicatiewetenschap en Sociologie van de Informatiesamenleving aan de Universiteit Twente. Tussen de oprichting in 2009 en april 2018 was ik wetenschappelijk directeur van het Center for e-Government Studies. Nu heb ik een adviserende rol. Mijn eigen expertises zijn:

  • Digitale overheidsdiensten in een gebruikersperspectief
  • Een netwerkperspectief op de overheid (een ‘netwerkoverheid’) gericht op samenwerking van ICT diensten in ketens (intern) en samenwerking en co-creatie van beleid met burgers (extern)
  • Overheidsparticipatie in de sociale media
  • Toegankelijkheid en vaardigheden van burgers bij digitale overheidsdiensten.
  • Multi- of omni-kanalen beleid  van de overheid bij diensten voor burgers.
  • Theorie en visie van e-Government.
In Nederland doe ik onderzoek en geef ik advies aan diverse ministeries, gemeenten en uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst en UWV. In het buitenland ben ik adviseur van de Europese Commissie in zake beleidskwesties van ICT en e-Government. Ik heb onderzoek gedaan in en voor landen als Indonesië, Tunesië en Chili.

ProjectenEnPublicaties